Bylinky Puškvorec obyčajný
PUŠKVOREC OBYČAJNÝ
Lieči žalúdok,pečeň a žlčník
Latinsky:Acorus calamus
V mojich bylinkárskych potulkách som dlho márne hľadal túto vzácnu rastlinu, no novohradske luky sú bohaté a na moju veľkú radosť som ju prvýkrát bezpečne spoznal podľa vrúbkovaného okraja vysokých štíhlych listov.
Pôvod
Puškvorec pochádza z Prednej Indie, do Európy sa rozšíril až v stredoveku. Na liečebné účely slúži koreň, ktorý je dostupný v lekárni, pretože získavať ho v prírode je takmer nemožné. Drogu nevieme dlho skladovať, už po roku stráca svoje liečivé vlastnosti, preto ju kupujte len v prípade potreby, radšej častejšie a menej, vždy z poslednej dodávky.
Účinnosť.
Už starí čínski bylinkári nazvali puškvorec predlžovateľom života. Patrí medzi horké byliny, čo zdôvodňuje jeho hlavné použitie na žalúdok a tráviaci trakt. Podporuje chuť do jedla, podnecuje tvorbu žalúdočnej kyseliny, odstraňuje koliku a črevné ťažkosti, zastavuje hnačky, prečisťuje celý organizmus a pomáha pri každom druhu rakoviny. Patrí medzi najlepšie žalúdočné lieky, pri dlhšom pravidelnom užívaní vraj vylieči každú chorobu trávenia. Podporuje látkovú výmenu a dobre sa uplatňuje pri chorobách pečene a žičníka. Osvedčuje sa aj ako prostriedok na zvýšenie telesnej kondície po ťažkých chorobách, operáciách, u starších ľudí a pod. Fajčiarom, ktorí sa chcú od svojho zlozvyku odnaučiť, sa odporúča žuvanie puškvorcového koreňa, ktorý zaháňa chuť na cigaretu.
Zvonku drvený puškvorcový koreň prekrvuje a dezinfikuje pokožku. Macerát slúži ako prísada do kúpeľa, olejový roztok na natieranie pri svalovej slabosti.
Macerát z puškvorca nemá žiadne vedľajšie účinky a v odporúčanom dávkovaní ho možno užívať aj dlhšiu dobu. Nie je však vhodný pri chorobách súvisiacich s nad- mernou tvorbou tráviacich štiav. Je dosť silný, u tohoto druhu bylín je namieste viac opatrnosti pri dávkovaní, užívanie treba občas na kratšiu dobu prerušiť.
Príprava.
Drogu z puškvorcového koreňa nikdy nevaríme, dáme obvyklú dávku (plochú polievkovú lyžicu na 1/4 1 vody) len trochu zohriať a necháme lúhovať min. 8 hodín, najlepšie cez noc. Potom ju opäť trocha zohrejeme a necháme ešte postáť, až potom pijeme po dúškoch aspoň 15 minút pred jedlom.
Praktickým spôsobom používania puškvorca je roztĺcť koreň na jemný prášok a brať z neho trikrát denne pred jedlom na špičku noža v 1 dl vody.
ČAJ
koreň puškvorca 5 dielov
list vachty 4
vňať paliny 4
plod borievky 3
vňať zemežlče 3
vňať mäty 3
Zmes hrejeme, nie až do varu, prikryjeme a necháme 20 minút vylúhovať. Precedíme a vypijeme Jednu lyžicu zmesi dáme do 1/2 1 vlažnej vody a necháme asi 8 hodín stáť. Potom niekoľko dúškov 20-25 minút pred každým jedlom.