Choď na obsah Choď na menu
 


CESNAK KUCHYNSKÝ

CESNAK KUCHYNSKÝ

Allium sativum

 

Patrí mu jednoznačné prvenstvo medzi rastlinnými liekmi.

Už v staroveku sa zistilo, že otroci, ktorí dostávali cesnak, boli zdravší a pracovitejší, preto im ho dávali denne. Starogrécki lekári ho používali ako univerzálny liek a antickí športovci ho jedli pred pretekmi. Ja ho považujem za potravinovú súčasť každej liečby a odporúčam 1 - 3 strúčiky cesnaku s vhodným jedlom každý deň (nie viac, lebo vo väčšom množstve dráždi žalúdok a obličky), ako základnú zdravotnú preventívu a záruku telesnej vitality. Ako prísadu do liečivých čajovín sa nepoužíva. 

67.jpg

Účinnosť 

Cesnak má priam neuveriteľné a mnohokrát dokázané všestranné liečivé účinky. Na prvom mieste zlepšuje krvný obeh, na ktorý vplýva až do najtenších krvných kapilár. Rozširuje a čistí cievy, spomaľuje rytmus srdca, posilňuje jeho činnosť, reguluje krvný tlak (teda vysoký znižuje a nízky zvyšuje), zlepšuje tvorbu červených krviniek a pomáha pri artérioskleróze. Pôsobí ako antibiotikum a antiseptikum, už jeho výpary ničia mikróby. Dezinfikuje vnútornosti, podporuje peristaltiku čriev, zmäkčuje stolicu, obnovuje stabilitu črevnej mikroflóry a vyháňa parazity.

Použiteľnosť cesnaku tým však vôbec nekončí. Jeho ďalším vplyvom je regulácia hladiny cukru v krvi, preto je dobrý aj pre cukrovkárov. Celkove stimuluje celý organizmus, priaznivo ovplyvňuje tvorbu mužských aj ženských hormónov a zvyšuje sexuálnu potenciu.

Aj pri pôsobení zvonku je to univerzálny liek. Odporúča sa napríklad vložiť kúsok cesnaku do ucha pri zápale, držať posekané kúsočky na zapálených ďasnách a prikladať ho pri rôznych kožných chorobách. Treba ho však aj pri tomto použití dávkovať s mierou, lebo pri priamom styku s pokožkou alebo sliznicou „páli“.

Cesnaková nátierka:

Do 200 g namäkko uvarených sójových bobov pridáme 5 strúčikov rozotretého cesnaku, lyžicu za studena lisovaného slnečnicového oleja, podľa chuti mletej rasce a morskej alebo diét- nej soli. Dobre premiešame a rozmixujeme alebo prepasírujeme. Natierame na celozrnný chlieb a ozdobíme lístkami zeleru, petržlenu alebo ligurčeka

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.